De multe ori, in pragul achizitiei unui vehicul, vine intrebarea fireasca "Achizitie cash sau leasing?"

achizitie-cash-sau-credit

In situatia in care exista disponibil de lichiditati, multi clienti fug de ideea accesarii unui produs de finantare. Motivele ar fi costurile pe care le-ar putea plati in plus (dobanzi, taxe de administrare cont, etc.). "De ce sa-mi fac un credit cand pot sa platesc CASH?".

Lucrurile in realitate nu stau chiar asa. Dobanzile oferite de banci sunt foarte mici in comparatie cu inceputul anilor 2000 cand dobanzile erau foare mari. Spre exemplu, pentru un credit auto, un client accesa un credit la vremea respectiva, cu o dobanda de 45% iar pentru un leasing, o dobanda de peste 20%.

Creditele s-au relaxat foarte mult in ultima perioada. Bancile ofera acum produse cu o dobanda DAE (dobanda anuala efectiva, toate taxele incluse) chiar si sub 9% la creditele in lei. Astfel, pentru un credit de aproximativ 30.000 lei, pentru o perioada de 5 ani, un client ajunge sa plateasca la final de contract aproximativ 6300 lei (1260 lei pe an in medie).

Activitatea de creditare intr-o economie sanatoasa este motorul dezvoltarii. Banii sunt facuti ca sa circule mai ales intr-o societate de consum, asa cum suntem noi. Exista cu siguranta temerea zilei de maine si de multe ori spunem o vorba romaneasca : "Ce-i in mana, nu-i minciuna". Asa este, insa nimeni nu va poate obliga, in situatia in care dispuneti si de lichiditati si optati pentru un credit, sa va cheltuiti rezervele financiare. Puteti plasa acesti bani intr-un depozit bancar si  castigati si dobanda. Apoi, oricand doriti sa achitati un credit anticipat, o puteti face fara sa platiti costuri suplimentare (in functie de banca).

Cum procedeaza firmele?

Firmele spre exemplu, folosesc banii bancilor obtinand linii de finantare pentru activitatea curenta si-si protejeaza lichiditatile proprii. In Vestul Europei notiunea de Cash a disparut aproape complet. Masinile se preiau in leasing (operational sau financiar), utilaje, obiecte casnice, ceasuri, totul aproape se poate inchiria sau cumpara in diverse modalitati de finantare.

Cu alte cuvinte, daca puteti beneficia de un produs de creditare bun, va recomandam sa-l accesati. Puteti sa va folositi banii proprii pentru alte investitii sau chiar sa-i plasati intr-un depozit bancar. Incercati aici o simulare si va veti convinge. Prin urmare, achizitie cash sau credit?

Totusi, in pragul unei achizitii, ce produs de finantare este mai bun?

Credit auto persoane fizice: Aici avem in general dobanzi mai mari, obligativitatea unui avans, incheierea unei asigurari CASCO si masina garantie pe toata perioada creditului.

Credit nevoi personale pentru persoane fizice: Dobanzi mici si nu sunteti obligati nici la plata unui avans, nici la incheierea unei asigurari CASCO. In plus, masina nu este oferita drept garantie bancii, puteti sa faceti ce vreti cu banii. Detalii aici.

Leasing financiar: In general, foarte avantajos pentru companii cu parcuri pana in 10 masini. Aveti drept de achizitie la final de contract insa toate produsele de Leasing Financiar din piata va obliga la plata unui avans.

Leasing Operational: Reprezinta practic o inchiriere pe termen lung cu servicii incluse (intretinere, asigurare, schimb anvelope, masina de inlocuire, etc). Este recomandat flotelor peste 10 masini. Conform legii, nu aveti drept de achizitie la final dar se poate rezolva cu o promisiune de cumparare catre alta entitate (fizica sau juridica), diferita fata de cea prezenta in contract. Prin Leasing Operational, externalizati serviciul de management al flotei catre compania de leasing. La finalul contractului trebuie sa returnati masinile intr-o stare normala. Conform ghidului de returnare primit iar daca masinile nu corespund, veti plati costuri de returnare.

Achizitie Cash sau leasing ?

Pentru persoane fizice recomandam Creditul pentru nevoi personale, pentru firme cu parcuri <10 masini Leasing Financiar si Leasing Operational pentru flote > 10 masini.

Mai multe detalii aici.